dječji fitnes centar smart gym

školica sporta
za djecu uzrasta
3 do 12 godina

Sportska školica Smart gym je svakako najpopularniji program namijenjen djeci uzrasta 3 do 12 godina. Sam koncept Smart gyma je da na jednom mjestu, uz pomoć stručnog i iskusnog osoblja, djeca savladaju osnove različitih sportova i pravilno razvijaju svoje fizičke, socijalne i kognitivne sposobnosti. Programi su raznovrsni, prilagođeni uzrastu i osmišljeni na način da djeca kroz igru i zabavu, uz stručne trenere, savladavaju različite sportske poligone, razvijajući motoriku, mentalne sposobnosti i društvene vještine.

Dijete se na ovakav način uvodi u jedan organizovani sistem a ujedno mu se dozvoljava da bude spontano, originalno, podržava se njihova imaginacija i fantazija u cilju što skladnijeg rasta i razvoja svih dimenzija antropološkog statusa. Kroz fizičku aktivnost, treba napomenuti da su to tri vrste igara: simboličke, u kojima se djeluje simbolički i gdje se dolazi do oponašanja nekih stvari, životinja iz djetetovog okruženja, funkcionalne igre gdje dijete razvija i unapređuje aktuelne sposobnosti, i igre sa pravilima, gdje djeca moraju da poštuju određena pravila, i usvajaju određena znanja. Počinjemo rad sa djecom već od 3 godine u zasebnim grupama, gdje se prisustvo roditelja podržava, čak i njihovo aktivno učešće u trenažnom procesu.

Već od 4 godine, dijete se osamostaljuje da savladava specificnije vjezbe i slozenije poligone, bez prisustva roditelja. Najstariji uzrast sa kojim radimo je 12 godina, dok su sve ove grupacije podijeljene, kako na osnovu same hronološke starosti, tako i na osnovu stečenih kretnih znanja i iskustava. Sala za trening je na 200 metara kvadratnih, opremljena najsavremenijom opremom Erhard iz Njemačke, među kojima ćemo samo navesti par: ripstol, šestodimenzionalni risptol, dječje karike, vratilo i razboj, švedski sanduk, kozlić, trampolina. Naravno pored grupnih, organizujemo i individualne treninge, kao i poluindividualne treninge.

Kontrolna mjerenja, vrše se definisnim standardizovanim parametrima – baterijom testova, na osnovu kojih metodologijom praćenja u tačno odredjenim vremenskim periodima, treneri registruju efekte trenažnih rezultata.

Identifikacija talenata je program koji logično proizilazi iz programa redovnih sistematskih testiranja. Sve informacije dobijene kako sa testiranja, tako i sa određenih aktivnosti u toku trenažnih procesa, trenerima kroz talenat program pomaže u identifikaciji optimalnih sportkih grana koje će djeci najviše odgovarati u daljem odrastanju, kao i sportovima koji najviše leže njihovoj motoričkoj strukturi razvoja. Ovakvim načinom djelovanja djeci se značajno pomaže u sportskom razvoju i postignuću.

dječji fitnes centar smart gym

Kako je važnost testiranja, mjerenja i praćena napretka djece u ovom uzrastu bitan preduslov, ne samo u selekciji kasnijim bavljenjem određenim sportom, već i u planiranju i programiranju kinezioloških aktivnosti, ovo je redovna naša praksa koja, kroz periodizaciju treninga, predstavlja neodvojiv dio trenažne sezone. U toku godine, vrši se testiranje antropoloških dimenzija naših mališana i to: inicijalno (septembar), transverzalno (decembar) i finalno testiranje (jul). Prvog dana tesitranja realizuju se mjerenje morfoloških karakteristika, koji će prema IBM (Internacionalni Biološki Program) obuhvatiti mjere za procjenu: longitudinalne dimenzionalnosti skeleta, transverzalne dimenzionalnosti skeleta, volumena i mase tijela i potkožnog masnog tkiva (korišćenjem kalipera), zatim testiranje situaciono-motoričkog testa koji predstavlja kombinaciju kretnih struktura koje djeca uče u toku pohađanja školice sporta i posturalni pregled lokomotornog aparata koji će voditi specijalista primijenjene fizikalne terapije. Drugog dana biće izvršeno testiranje bazično-motoričkih sposobnosti baterijom testova za procjenu: brzine, snage, ravnoteže, preciznosti, koordinacije i fleksibilnosti. Zbog veće preciznosti jedan dio će se vrštiti elektronski, uz pomoć foto ćelija. Roditelji dobijaju pisani izvještaj o napretku svoga djeteta nakon tranzitivnog i finalnog mjerenja.

Pored osnovnih oblika kretanja (hodanja u raznim oblicima i pravcima, trčanja, skokova, provlačenja itd), uči se i uvježbava veliki broj elemenata svih elementarnih sportova.

Gimnastički elementi

Gimnastički elementi na kojima je dat akcenat: Kolut naprijed (sa švedskog sanduka, sa kozlića, preko prepreke, udalj, na veliku strunjaču ili švedski sanduk), Kolut nazad (sa strme ravni, raznožno, sunožno), Stav u uporu (uz ripstol-kolut, sa čela, ispravljenje ruke), Kolut nazad do stava u uporu (strma ravan), Premet strance (sa švedskog sanduka), Premet uporom nazad (valjak, kozlić), Vratilo (Njihanje, kovrtljaj nazad, kovrtljaj naprijed u uporu prednjem), Kozlić (raznoška, zgrčka, odbočka), Karike (iskret naprijed, iskret nazad, vis strmoglavo, uz pomoć trampoline naskok do upora na karikama-uznos nogama), Razboj (njihanje u uporu, njihanje u potporu do upora, kroz upor prelazak na ruke, kroz upor njih prevlačenje noge kroz ruke-ustanemo, saskok), Most, Vaga.

Atletski elementi

Atletski elementi ubrajaju trčanja, niski start, pretrčavanja prepona, skok udalj i skok uvis.

Sportske igre

Sportske igre uključuju vođenje i šutiranje sa loptom u sportovima fudbal, košarka i rukomet. Pored njih uključeno je baratanje dodatnim rekvizitom kroz hokej, kao i frizbi.

Borilački poligoni

Borilački poligoni su bazirani na tehnikama guranja, vučenja i padova (džudo i karate).