dječji fitnes centar smart gym

korektivna
gimnastika

Korektivna gimnastika u našem centru omogućuju individualne i poluindividualne treninge sa specijalistom primijenjene fizikalne terapije, kao i grupne koja broje od šestoro do osmoro djece, koji se najčešće primjenjuje kod djece i omladine, u cilju prevencije i otklanjanja lošeg držanja tijela. Prevencija deformiteta posture djeteta koji bi bili obuhvaćeni našim programom su: torticollis (krivi vrat), kifoza, skolioza, lordoza, krilaste lopatice, grudnog koša: ispupčene grudi, izdubljene grudi (kičmenog stuba), „x“ noge, „o“ noge, sabljaste noge (deformiteti nogu), ravno stopalo, izdubljrno stopalo, uvrnuto stopalo, špicasto stopalo (deformiteti stopala). Ciljevi korektivne gimnastike su: aktivno angažovanje čitave muskulature, a posebno insuficijentne, poboljšanje oštećene funkcije lokomotornog aparata, poboljšanje držanja tijela i ostalih funkcija organizma, razvijanje psihofizičkih sposobnosti (brzine, snage, izdržljivosti, pokretljivosti, koordinacije), gdje bi koristeći sve savremene tehnike i metode prevencije, detekcije i korekcije, uz što potpuniju primjenu vježbi, najefikasnije uticali na realizaciju navedenih ciljeva čime bi se poboljšao opšti status organizma.

Zabrinjavajuće podaci koji su u stalnom porastu, ukazuju da trećina djece školskog uzrasta ima neki deformitet, a kod nekog djeteta sigurno postoji i više deformiteta istovremeno. Dosadašnja istraživanja posturalnog statusa djece, koja su realizovana u proteklih deset godina, ukazuju na veliki broj poremećaja kičmenog stuba (preko 80%), kao i ravnih stopala (preko 60%). 

Pretjerana gojaznost ili pretjerana mršavost takođe dovodi do opterećenja kostura. Fizičke aktivnosti su gotovo svedene na minimum, što u sve većoj mjeri dovodi do pojave hipokinezije a svakodnevne loše navike dovode do poremećaja psihosomatskog statusa organizma. Ovo se pogotovo odnosi na djecu u periodu predškolskog i školskog uzrasta, koji je najvažniji jer upravo u njemu prolaze kroz različite etape sazrevanja, a u kome takođe i najviše podpadaju pod uticajem svih elemenata koji karakterišu današnji brz i nezdrav život.

dječji fitnes centar smart gym

Sve je više poteškoća u razvoju motoričkih sposobnosti, a kako su one usko povezane sa posturalnim statusom, usled poremećaja istih, može doći do smanjenja motoričkih sposobnosti, kao i do nastanka brojnih deformiteta. Navedeno stanje predstavlja veliki problem za društvo. Kod djece mlađe životne dobi sve izraženiji je problem loše posture. U periodu školskog uzrasta se najčešće pojavljuju i razvijaju deformiteti lokomotornog aparata, i njegovim uključivanjem u obaveze i školu nastaju u razvoju djeteta velike promjene. To je vrijeme kada prestaje njihov bezbrižan život, kada je sve manje slobodnog vremena za druženje sa vršnjacima, razonodu i slobodnu igru. Nastaju prve obaveze u životu djeteta: pohađanje nastave, izrada domaćih zadataka, učenje, obaveze i osećanje odgovornosti za postignuti uspjeh. Porastom sedentarnog načina života, usporava se njegov brži rast  i smatra se da je ta promjena u rastu tj. zastoj, nastala pod uticajem novih okolnosti škole, ograničenjem kretanja, prisilnog sjedenja u školi i smanjenjem dejstva vazduha i sunca, generalno slabijom opuštenošću djeteta uopšte. Jednostrano opterećenje tijela zbog prepune đačke torbe, nošenje torbe na jednom ramenu ili u jednoj ruci, nepravilno i dugo sjedenje ispred televizora, za kompjuterom, pogrbljeno stanje, nedovoljna zastupljenost fizičkog vežbanja, odsustvo dopunske ishrane za vreme napornog rada i zamor zbog prevelikih obaveza u periodu intenzivnog rasta i razvoja, mogu biti razlog postojanja visokog procenta učenika sa lošim telesnim držanjem i lošeg posturalnog statusa.